Your search results

10 attraksjoner i Trippelbyen

Posted by admin on 25 kwietnia 2018
| 0

Trippelbyen er et helt unikt sted i Polen – et kompleks av tre forskjellige byer som sammen danner en helhet, men samtidig er helt forskjellige fra hverandre. Alle som mener at en reise til Gdańsk, Gdynia eller Sopot bare er en mulighet til å ligge på stranden og inhalere den friske sjøluften, tar feil. Trippelbyen har mye mer å tilby. Hvilke attraksjoner er verdt å besøke når man reiser der?

Hver turistby har et sett med monumenter og attraksjoner som „må ses”. Sannsynligvis kan ingen forestille seg å reise til Roma uten engang et raskt besøk til Colosseum eller Trevifontenen. Et opphold i Kairo ville „mislykkes” uten et obligatorisk bilde med Sfinxen og pyramidene, og utelatelsen av Eiffeltårnet i Paris er nesten en forbrytelse. Det er det samme med Trippelbyen – hvis vi ikke besøker mest karakteristiske steder der, vil ferien i dette komplekset være ufullstendig på en måte. Hver by har sin egen unike atmosfære, stemning og stil, og det er verdt å tilbringe noen dager der for å bli kjent med alt dette godt. Det er bare en ting vi kan være rolige om – det er ikke mulig å kjede seg i Trippelbyen.

  1. Den lange gaten og Det lange markedet

Den lange gaten er et av de mest gjenkjennelige stedene i Gdańsk. Dette er attraksjonen som ligger sammen med Neptune-monumentet og byens rådhus, og de kan finnes på et stort antall postkort man kan ta med fra denne byen. Gaten løper vinkelrett mot Motława-elven, den begynner med Den gylne porten og slutter med Den grønne porten. I det trettende århundre var dette stedet bebodd av Gdańsks rikeste innbyggerne. Samtidig tjente det som en handelsrute. De eldste husene som kan ses på Den lange gaten ble bygget i middelalderen. Tenementhus på dette stedet har karakteristiske, smale fasader og er et eksempel på en typisk Gdańsk-bygning. For tiden er det en av favorittattraksjonene til turister som er ivrige etter å fotografere vakker arkitektur og spasere langs en pen gate, men også kjøpe suvenirer og nyte et rikt gastronomisk tilbud.

  1. Den lange elvebredden

Når vi spaserer langs Den lange gaten, vil vi endelig nå vestsiden av Motława-elven. Langs elvebredden strekker vannpromenaden, som også er et av de mest likte stedene for både turister og innbyggerne i Gdańsk. Den første omtalen om havnen på elvebredden kommer fra det fjortende århundre. I mange århundrer var det treplattformer av forskjellige høyder som tjente til lasting og lossing av skip på stedet der det er en promenade nå. Bare i det syttende århundre ble det besluttet å kombinere dem til en boulevard, og etter andre verdenskrig ble det videre utvidet og brolagt med fortauplater. I dag er det et typisk turiststed hvor man kan beundre mange skip som går på Motława-elven. Folk som spaserer langs promenaden kan også dra nytte av tilbudene med flotte spisemuligheter eller kjøpe ravsmykker hos mange butikker på dette stedet. Når det gjelder Den lange elvebredden er det umulig å ikke nevne den delen av Żurawia som er en av de mest karakteristiske symbolene i byen.

  1. Gdańsk verft

Gdańsk verft ligger på venstre bredd av Martwa Wisła og på Ostrów. Det er en av de største polske skipsverftene, samt en av de største anleggene i Pommern. Det ble bygget etter 1945 der det var et tysk keiserlig verft (fra 1844) og Schichau verft (fra 1890). Under driften har anlegget bygget over 1000 fullt utstyrte fartøyer, containerskip, passasjerskip og seilskip. Det skal imidlertid bemerkes at det ikke er skip som er grunnen til at verftet så ofte besøkes av både polske og utenlandske turister. Gdańsk verft er best kjent som stedet for Det uavhengige selvstyrte fagforbundet «Solidaritet» – her ble avtalene i august undertegnet i 1980. Her også ble protestene undertrykt og tre verftsarbeidere drept, de var ofre for hendelsene i desember 1970.

  1. Oliwa-katedralen

Den berømte katedralen ligger i Oliwa-distriktet og er en kirke dedikert til den hellige treenighet, den salige jomfru Maria og sankt Bernhard. Dette templet er en tre-skip basilika med en transept og en prestegården med lukket flersidig omgåelse. Fasaden er innredet med to karakteristiske, smale tårn med en høyde på 46 meter med spisse kupler. Katedralen er også den lengste cistercianske kirken i verden. Innvendig kan man beundre sakrale kunstverk i forskjellige stilarter: barokk, renessanse, klassisk og rokoko, så vel som så mange som 23 altere (hovedsakelig laget av marmor eller dens imitasjoner). Det som tiltrekker de fleste besøkende er imidlertid de berømte, store rococo-organene designet og bygget i 1763-1788 av Johann Wilhelm Wulff fra Orneta, og ferdigstillet av Gdansks orgelfabrikant Fryderyk Rudolf Dalitz. Det imponerende instrumentet består av 7876 rør av eik, gran, furu og tinn. Fra 1958 arrangeres hver sommer i katedralen internasjonale organmusikkfestivaler, mens orgelpresentasjoner holdes gjennom hele året på fastsatte datoer.

  1. Sopot brygge

Den berømte Sopot bryggen er oppkalt etter Den hellige pave Johannes Paul II og er den lengste bryggen på Østersjøen. Det er totalt halv kilometer lang – den delen til spasertur er 511,5 meter, hvorav 458 meter går dypt inn i Gdańskbukten. I begynnelsen var dette stedet en lokal havn, og etter en stund (spesielt etter utvidelsen av spa) ble det et rekreasjonsanlegg. Havnen består av 2 deler: tre og landbasert. Landdelen, eller Terapeutisk torg, er et torg med et areal på 20.000 kvadratmeter, og det er en vakker, historisk fontene, et fyrtårn med utsikt, en konsertskål, spisesteder og mange grøntområder. Torget er det eneste stedet i Sopot som er tilpasset organisering av store salgsfremmende arrangementer. Denne torget er det eneste stedet i Sopot som er tilpasset organisering av store salgsfremmende arrangementer. I sin tur omfatter tredelen, det vil si den delen til spasertur, hovedbroen, de nedre dekkene og sidedekket, som muliggjør dokking av passasjerskip. Fra 2011 er det en yachthavn på hodet til bryggen, den kan ta opptil 100 enheter. Mellom 28. april og 30. september må det betales for sightseeing av objektet – en normal billett koster 8 PLN, mens en lavprisbillett koster 4 PLN.

attraksjoner i Sopot

  1. Monte Cassino-helter gate i Sopot

Monte Cassino er den mest representative gate i Sopot og fører fra Uavhengighet allé til  Terapeutisk torg. Gjeldende navn på gaten refererer til slaget ved Monte Cassino-høyden i sentral-Italia, kjempet 11. mai til 18 1944 med den avgjørende deltakelsen av 2. polske korps under ledelse av Władysław Anders. Det er en gågate, helt utelukket fra biltrafikk. Du kan se det ved første øyekast – selv i lavsesongen er gaten full av folk som spaserer. Det er sikkert det mest besøkte stedet, både av turister og innbyggere i Trippelbyen. Det er nesten ingen boliger langs gaten – det er mange flere butikker, restauranter, kafeer og klubber her.

  1. Akvariet for Havfiskeinstituttet i Gdynia

Det polske museet for Havfiskeinstituttet med status for dyrehagen er en av de største turistattraksjonene i Gdynia. Akvariet opererer fra 21. juni 1971 og ligger ved Johannes Paul II  allé på Sørbrygge i den modernistiske sjøstasjons bygningen. Det er museumsutstillinger på oceanografi, hydrobiologi og akvarier med både flora og fauna i sjøvann og ferskvann. En av de største attraksjonene i denne ekstraordinære stedet er et korallrev bebodd av virvelløse dyr som sjøpølser, sjøstjerner, kråkeboller og revfisker – dragefisker, murener, klovnefisker, sjøhester og så videre. I akvariet kan man også beundre gigantisk blekksprut, revlehaier, elektriske ål, verdens minste krokodille – en kort krokodille som overrasker med dyktighet av „steinfisks” kamuflasje, grønne anakondaer, ekstremt farlige rødbukpirayer, største ferskvannsfisker – arapaima gigas, samt ferskvannsrokker.

  1. Oliwa Park

Oliwa Park er sikkert en av de vakreste og grønne stedene på kartet av Trippelbyen. Det er et utmerket sted for avslappende helg i naturen eller en romantisk spasertur, samt en flott attraksjon for turister. Parken ligger i Gdańsk, i Oliwa-distriktet og i sommersesongen, som går fra mai til september, er åpen fra kl. 05.00 til kl. 23.00, og mellom oktober og april – fra kl. 05.00 til kl. 20.00.

  1. Det krokete huset

Det krokete huset i Sopot ligger på Monte Cassino-helter gate 53 og ble bygget i 2003 ifølge prosjektet av arkitekter Szotyński og Zaleski, som i sin tur ble inspirert av tegninger av Jan Marcin Szancer og Per Dahlberg. Den karakteristiske bygningen, som minner om Gaudis design, er en av de største attraksjonene i Sopot. Bygningen er blant annet hovedkontoret til den regionale avdelingen av Radio RMF FM og RMF Maxxx, men har også mange lokaler som er attraktive for turister: restauranter, barer og kafeer.

  1. Klippe i Orłowo

Det er en grunn til at klippe i Orłowo kalles noen ganger den polske rivieraen. Selv om det er mange strender i Trippelbyen, kan ingen konkurrere om sin skjønnhet  med den som ligger i Orłowo. Selvfølgelig er det mest karakteristiske og unike elementet en klippe, som strekker seg over en lengde på 650 meter,  med trær. Orłowo er et distrikt i Gdynia, nær grensen til Sopot. En gang var det en liten fiskerlandsby som senere utviklet seg til et badeområde. Et interessant faktum er at Orłowo var et bosted i mellomkrigstiden for en fremragende polsk romanforfatter Stefan Żeromski. Den bratte kysten av den berømte klippen blir stadig påvirket av vann og stadig trekker seg under sjøtrykket, og dermed blir sanddynene stadig mer imponerende hvert år. Stranden i Orłowo er veldig likt av turgåere som er også glade for å beundre klippen fra perspektivet til en 200 meter lang brygge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.